Kuchnia

ciasta

Ciasto z delicjami s. Anastazji

Biszkopt I
6 jajek,
1 szkl. cukru,
1 szkl. mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić na sztywno na najwyższych obrotach.
Dodać cukier i dalej ubijać.
Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy. Miksować na najmniejszych obrotach i zakończyć jak tylko składniki się połączą.
Wylać na blachę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w temp. 170 stopni przez 40 minut.
Po upieczeniu wystudzić i można lekko ściąć wierzch.
Biszkopt makowo - kokosowy:
6 białek,
1 szkl. cukru,
1/4 szkl. suchego maku,
20 dag wiórków kokosowych,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać.
Dodać mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy.
Przelać do blachy o tych samych wymiarach co biszkopt I.
Piec w temp. 170 stopni przez ok 35 minut.
Po upieczeniu wystudzić.

Krem budyniowy:
6 żółtek,
1/2 litra mleka,
1 szkl. cukru,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
1 czubata łyżka mąki pszennej,
cukier waniliowy,
25 dag miękkiego masła.

Odlać pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotować w garnku z cukrem i cukrem waniliowym.
Odlane mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i obiema mąkami.
Gdy mleko w garnku się zagotuje, wlać masę z żółtkami i energicznie wymieszać trzepaczką, tak aby nie powstały grudki. Ugotować budyń i wystudzić.
Masło utrzeć i dodawać do łyżce zimny budyń.

Dodatkowo:
ciastka typu "Delicje" (ok. 400g)
2 galaretki o dowolnym smaku
3,5 szklanki gorącej wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić aż stężeją

PRZEŁOŻENIE
biszkopt I - połowa kremu - biszkopt makowo-kokosowy - druga połowa kremu - ciastka "Delicje" - tężejąca galaretka

Ciasto należy schłodzić w lodówce, najlepsze jest następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation