Kuchnia

Emilia Rojek

PotrawyRegionalne: MARCHEWKA GLAZUROWANA W MIODZIE Z IMBIREM

Marchewka w miodzie jest przepysznym dodatkiem do obiadu.
Odkryłam ją na nowo.
Zamiast tradycyjnej, gotowanej jarzynki polecam tę z mojego posta.
Spróbujcie a przekonacie się sami jaka jest smaczna ;-)

Składniki:

kilka średnich marchewek
łyżka płynnego miodu
łyżka masła
kawałek świeżego korzenia imbiru
sól
świeżo mielony czarny pieprz
1-2 łyżki octu balsamicznego
sezam do posypania (opcjonalnie)

Marchewkę obrałam, umyłam i pokroiłam w średnie słupki.
Gotowałam w osolonej wodzie przez około 7-10 minut.
Nie powinna być za miękka.
Odlałam wodę, przelałam ją zimną wodą i wyjęłam na papierowy ręcznik.
Na patelni rozpuściłam masło z miodem i startym imbirem.
Dodałam marchewki, które dokładnie wymieszałam i przyprawiłam solą i pieprzem.
Smażyłam marchew aż się zeszkliła, co jakiś czas mieszając.

Pod koniec wlałam ocet balsamiczny, który przełamał słodycz miodu.

Można posypać sezamem i podawać ;-)

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation