Kuchnia

znowu dieta

Zdrowa szarlotka fit z migdałami i masłem orzechowym
składniki na tortownicę 28cm

ciasto:

1 szklanka masła orzechowego (bez soli i cukru)

1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego

1,5 szklanki mąki kokosowej

200g (niecała szklanka) zmielonych migdałów (można kupić od razu zmielone)

1/3 szklanki ksylitolu

4 łyzki mazeiny

masa jabłkowa:

1,8kg jabłek (Antonówek lub Szarej Renety)

1-2 łyżki cynamonu

pół szklanki ksylitolu (lub więcej jeśli lubicie słodycz)



wykonanie:

1. Jabłka obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Wrzucamy do garnka wraz z cynamonem i ksylitolem. Prażymy kilka minut na średnim ogniu.

2. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce, mieszamy łyżką, a następnie krótko wyrabiamy dłońmi. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

3. Piekarnik ustawiamy na 180-190 stopni bez termoobiegu.

4. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną kruszymy (jeśli mocno stwardnieje można też zetrzeć je na tarce) na spód tak, aby dno tortownicy było w miarę równomiernie pokryte i lekko dociskamy. Pieczemy przez 15 minut.

5. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a następnie kruszymy drugą część ciasta. Wszystko razem pieczemy jeszcze 30-40 minut. Wierzch powinien lekko się zrumienić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation