Kuchnia

salatki i surowki

Gospodyni Miejska: Sałatka z porem, serem, kukurydzą i jajkami

Składniki:

2 średnie pory (biała część);
250 g żółtego sera,
5 jaj;
Puszka kukurydzy (waga netto, po odcedzeniu 285 g);
4 łyżki majonezu;
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
Szczypta cukru;
Sól i pieprz - opcjonalnie.



Sposób przygotowania:

Pory umyć, osuszyć, pokroić w bardzo cienkie plasterki, posypać cukrem i odstawić, aby puściły sok. Dobrze odcisnąć z nadmiaru soków. Przełożyć do miski.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do miski z porami.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do sałatki.
Kukurydzę odsączyć. Dodać do sałatki. Wymieszać.
Do sałatki dodać majonez i śmietanę i wymieszać.
Sałatka nie wymaga przyprawiania. Opcjonalnie można ją posolić i popieprzyć.

SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation