DIY - zrób to sam

Świetne pomysły

Składniki (na około 40-50 ciastek):

200 g masła, zimnego
90 g cukru pudru
230 g mąki pszennej
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki cynamonu
40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej (ja użyłam mąki ryżowej)

Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić ciasto, aż będzie gładki i nie będzie się kruszyło. Schłodzić ciasto w lodówce przez 30 minut.
Następnie cienko rozwałkować ciasto (najlepiej robić to od razu na macie silikonowej, na której będziemy piekli ciasteczka) i wykrawać dowolne kształty, zachowując niewielkie odstępy, ponieważ praktycznie nie rosną podczas pieczenia.
Piec przez 10- 12 minut w temperaturze 180ºC.

Opcjonalnie:

50 - 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła (50 g czekolady) lub 2 łyżkami (100 g czekolady). Ciasteczka zanurzać lub oblać je czekoladą. Pozostawić do zastygnięcia.

* ja pozostawiłam moje ciasteczka bez czekolady, bo takie smakowały mi bardziej :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation