Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik nowojorski

(UWAGA: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

920 g serka (typu Philadelphia)
5 dużych jajek
470 ml kwaśnej śmietany
120 g masła (niesolonego)
300 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej

1. W dużej misce ubić jajka ze śmietaną na tyle tylko aby się dobrze połączyły.

2. W drugiej misce zmiksować serek z masłem na gładki krem i dodać go do masy jajeczno-śmietanowej, ponownie zmiksować do połączenia. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, wanilię, sok i skórkę z cytryny i miksować około 2 minut.

Zdjęcie - Sernik nowojorski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Zawinąć tortownicę w folię aluminiową (zobacz np. tutaj: http://ugotujmyto.pl/sernik-czekoladowy-warstwowy-mokka/) używając 2 dużych kawałków folii aby woda nie dostała się do środka, ponieważ pieczemy sernik w kąpieli wodnej! Przelać masę do tortownicy i postawić całość na większej blaszce. Do większej blaszki wlać wrzącej wody na wysokość około 2,5 cm. Całość -baaardzo ostrożnie- wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec około 2 godziny 15 minut. Można pod koniec pieczenia na wierzch położyć kawałek folii aluminiowej na wierzch, żeby się nie przypiekł za bardzo. Po upieczeniu bardzo ostrożnie wyjąć i zdjąć folię, studzić na kratce. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na około 12 godzin.

przepis pochodzi
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/sernik-nowojorski/3
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation