Kuchnia

Wigilia

WIGILIJNA KAPUSTA Z GRZYBAMI I ŻURAWINĄ


Składniki:

250g pieczarek (lub 100g suszonych grzybów)
2 średnie cebule
1 jabłko
600 g kapusty kiszonej
oliwa z oliwek
sól, pieprz,
kminek
1 łyżka Maggi
1 łyżeczka cukru
pół szklanki białego wina
50ml wody
100 g suszonej żurawiny

Wykonanie:

Pieczarki pokroić na kawałki (ja miałam małe pieczarki, które pokroiłam na połówki).
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, podsmażyć do zbrązowienia. Następnie zwiększyć płomień, wrzucić pieczarki (na dużym ogniu przypieką się i nie puszą tak bardzo wody).
Kapustę przepłukać kilka razy ciepłą wodą, odsączyć na sitku, pokroić nożem.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Na patelnię z cebulą i pieczarkami dolać troszkę oliwy, dodać kapustę i jabłko, podsmażyć przez 2-3 minuty. Kolejno dodać pieprz, sól, Maggi, cukier i kminek. Smażyć dalej i mieszać od czasu do czasu. Po ok. 5 minutach dodać wino oraz żurawinę, przykryć patelnię pokrywką i dusić kapustę przez ok. 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby w trakcie duszenia dodać trochę wody (ale nie więcej niż 50ml). Po tym czasie zdjąć pokrywkę i smażyć do odparowania, cały czas mieszając.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation