Kuchnia

muffinki

Cupcakes kokosowe z marakują
Marakuja jest fantastyczna! W smaku i zapachu to trochę jak połączenie słodkiego ananasa i kwaskowatej pomarańczy, o zupełnie innej, ciekawej konsystencji (do zobaczenia na ostatnim zdjęciu) oraz żółto-zielonkawym wnętrzu z czarnymi, kwaśnymi pesteczkami. Uwielbiam wyjadać ją łyżeczką prosto z połówek owoców, jednak nie byłabym sobą gdybym nie przygotowała czegoś (czyt. cupcakes) również na bloga. I tak nawiązując do egzotyki połączyłam ją z kokosem, natomiast w czerwcu chciałabym bardzo spróbować wersji z truskawkami (oby tylko była dostępna w sklepach!).

Przepis na ciasto znacie z mistrzowskich babeczek kokosowo-poziomkowych (klik), wypełnione są kremem przygotowanym na bazie soku z marakui oraz ozdobione puszystym kremem śmietankowym i mielonymi wiórkami kokosowymi. Ładne i pyszne, do polecenia!

12 babeczek upieczonych wg. tego przepisu.

składniki na krem z marakui (passion fruit curd):

9-10 marakui
50ml wody lub świeżego soku z pomarańczy
35g cukru (lub do smaku)
15g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2 łyżki masła
100ml śmietanki kremówki 30%
składniki na krem śmietankowy:

250g serka mascarpone
150ml śmietanki kremówki 30%
1-2 łyżki soku cytrynowego
krem z marakui (do smaku lub wszystko minus ilość potrzebną do nadziania babeczek)
oraz:

ok. 50g zmielonych wiórek kokosowych
Krem z marakui. Marakuje wydrążyć i przetrzeć przez sitko tak by uzyskać 150ml soku, wlać do garnuszka o grubym dnie razem z mąką rozpuszczoną w wodzie, cukrem i żółtkami, dodać ok. połowy ziarenek lub wcale, jak lubicie. Składniki wymieszać ręczną trzepaczką aż się połączą, następnie cały czas mieszając podgrzewać na malutkim ogniu aż budyń zgęstnieje. Krem ściągamy z ognia, dodajemy masło, następnie śmietankę, mieszamy, nakrywamy folią spożywczą i studzimy. Krem najlepiej jest schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Wydrążone za pomocą np. foremki do kruchych rurek babeczki napełniamy gotowym kremem po ok. 1-2 łyżeczki. 

Krem śmietankowy: Zmiksować serek i śmietankę na sztywno. Dodać resztę kremu z marakui oraz sok z cytryny do smaku i jeszcze raz zmiksować, by powstał gładki, gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (najlepiej krem schłodzić kilka godzin lub całą noc w lodówce).

Napełnione kremem z marakui babeczki ozdobić kremem śmietankowym jak np. tutaj. Następnie za pomocą noża wygładzić krem nadając mu kształt kopuły, obsypać grubą warstwą zmielonych wiórków kokosowych i dłonią uformować gładką kopułkę, strząsnąć nadmiar wiórek. Babeczki przechowywać w lodówce, przed podaniem wyciągnąć na ok 20-30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation