Kuchnia

zupy

Zupa borowikowa po katalońsku

ZUPA BOROWIKOWA PO KATALOŃSKU
(przepis na 4 porcje)
4 kromki pszennego chleba,
2 łyżki masła,
500 g świeżych lub mrożonych borowików,
1 duża cebula,
2 pomidory,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
sól i pieprz

Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na maśle, aż zrobi się chrupki.
Cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć część nasienną, a miąższ drobno pokroić. Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
W garnku podgrzać oliwę, wrzucić cebulę, a gdy zmięknie, dodać pomidory i czosnek. Dusić ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać borowiki i dusić jeszcze ok. 5 minut, stale mieszając.
Wlać bulion, zupę gotować na niewielkim ogniu, pod przykryciem, około 20 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Grzanki rozdzielić do miseczek i zalać ciepłą zupą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation