Kuchnia

Przepisy

Śledzie po cygańsku


Składniki

40 dag płatów śledziowych marynowanych
duża czerwona cebula
średni słoik ogórków konserwowych
słoiczek malutkich marynowanych pieczarek
na sos:
szklanka pikantnego keczupu
1/4 szklanki oleju
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
3 ząbki czosnku
sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie

Śledzie kroimy w paski, obraną cebulę w piórka, osączone ogórki w plasterki. Cebulę oprószamy solą i odstawiamy na 20 min, aby zmiękła, często wygniatamy łyżką.
Na sos: mieszamy na gładki sos keczup, olej, musztardę i przepuszczony przez praskę czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem (sos powinien być słodkawy).
Sos mieszamy ze śledziami, ogórkami, osączonymi pieczarkami i cebulą, całość jeszcze ew. przyprawiamy. Odstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation