Inne

ciast

Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą
/ok. 26 ciastek/
(wartość energetyczna 1 ciacha - ok. 140 kcal)

170 g masła
150 g brązowego cukru
50 g białego cukru
1 duże jajko, w temp. pokojowej
2 łyżeczki aromatu waniliowego
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka sody do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
135 g białej czekolady, posiekanej
100 g suszonej żurawiny (jak jej nie lubicie, to zastąpcie sobie rodzynkami, ale żurawina jest spoko)
W dużej misce zmiksuj masło przez 1 minutę, aż będzie gładkie i kremowe. Dodaj cukru i utrzyj z masłem na puszystą masę. Wmiksuj w to jajko i aromat.

W drugiej misce, połącz mąki, sodę i sól. Miksując na małych obrotach, dodaj suche składniki do mokrych i zmiksuj do momentu połączenia. Masa ciasteczkowa będzie dość gęsta. Dodaj białą czekoladę i żurawinę i wmieszaj ją w ciasteczkową masę za pomocą łyżki. Przykryj ciasto aluminiową folią lub plastikową torebką i schłodź w lodówce przez 1 godzinę lub maksymalnie 2 dni. Schłodzenie jest bardzo ważne w tym przepisie, nie możesz tego pominąć, bo Ci nie wyjdą ciastka.

Gdy już wyciągniesz ciasto z lodówki, potrzymaj je 10 min. temp pokojowej, by się lekko ociepliło.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. :)

Nabieraj ciasto łyżką i formuj lekko (ale tylko lekko!) spłaszczone kulki.
Ustawiaj je na blaszce, w odstępach ok. 4 cm (będą rosnąć!).
Piecz je przez 8-9 minut, aż ich brzegi będą lekko zbrązowione.
Ciacha zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie i będą wydawać się niedopieczone - tak ma być!
Studź je przez 5 minut na papierze do pieczenia.
Potem przenieś je na kratkę z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation