Kuchnia

ciasta

Babka majonezowa ilovebake.pl
SKŁADNIKI NA BABKĘ:

1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 jajka
3/4 szklanki majonezu
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ulubiony aromat luk ekstrakt (2 łyżeczki)
DODATKOWO:

80 g białej czekolady
80 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:

posypka cukrowa (opcjonalnie)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Obie mąki razem z proszkiem przesiewamy do miski. Dodajemy cukry, aromat, jajka oraz majonez. Miksujemy przez około 3-4 minuty, aż masa będzie lekko napuszona. Formę na babkę smarujemy lekko masłem i oprószamy mąką lub kaszką manną. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 160 C przez około 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Babkę studzimy po pieczeniu przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po około 1 godzinie wyjmuje i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Delikatnie wyjmuje z formy i polewamy lukrem, pudrujemy lub podajemy samodzielnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation