Zwierzęta

Christmas

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami | Niedzielne Obiadki

SKŁADNIKI : około 25 krokietów

farsz :

2 kg kapusty kiszonej
1 kg pieczarek
2 cebule
olej
sól, pieprz
naleśniki :

1 litr mleka
4 szklanki mąki
2 jajka
3 łyżki oleju
około 3/4 szklanki wody
szczypta soli
panierka :

2 jajka
bułka tarta
sól. pieprz
PRZYGOTOWANIE :

farsz :

ugotować kapustę, wystudzić i w dłoniach wycisnąć
pokroić wg uznania
pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć (aż wyparuje wszystka woda, a pieczarki będą się przypiekać)
cebulę pokroić i podsmażyć na złoty kolor
połączyć wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem
naleśniki :

do głębokiego naczynia wlać mleko
dosypać mąkę
wbić jajka
wlać olej
wszystkie składniki dobrze wymieszać ( mikserem lub trzepaczką)
na koniec wlać wodę i wymieszać do uzyskania lejącego ciasta
na patelnię wlać kroplę oleju (tylko raz) i rozgrzać
na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę wazową ciasta i przechylać patelnię aby rozprowadzić ciasto
smażyć na złoty kolor z obu stron
na naleśnik nałożyć łyżkę farszu i uformować wałeczek, a następnie go zawinąć (jak kanapkę)
jajko roztrzepać z solą i pieprzem
uformowany krokiet zanurzyć w jajku, a potem obtoczyć w bułce tartej
obsmażyć z obu stron na złoty kolor
podawać z czerwonym barszczem
SMACZNEGO
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation