Kuchnia

Bezglutenowe

Bezglutenowe pierogi z fasolą i suszoną śliwką

Ciasto pierogowe (30 sztuk)
mąki gryczanej zmielona kasza gryczana biała 200 g
mąki ziemniaczanej 100 g
soli ½ łyżeczki
oleju rzepakowego 1 łyżka
wrzącej wody 1 szklanka

Farsz
czerwonej fasoli 280 g ugotowanej 1 puszka
czerwonej cebuli ½
suszone pomidory 4
czosnku 1 ząbek
3 łyżki tahini
1/3 szklanki przegotowanej, zimnej wody
sól, pieprz, słodka papryka, wędzona papryka, chili
7 suszonych śliwek

Ciasto pierogowe:
Mąki wymieszać z solą i dużej misce. Zrobić w środku zagłębienie i wlewać do niego powoli wodę, zagarniając łyżką mąkę do środka. Następnie dodać olej i wyrobić ciasto rękoma aż będzie gładkie i elastyczne. Podzielić na kilka części, podsypać blat mąką gryczaną i rozwałkować na 2 mm placki. Jeżeli ciasto obeschnie w miarę upływu czasu, wystarczy dodać odrobinę wody i jeszcze raz krótko wyrobić. Wykrawać szklanką kółka i nakładać porcje farszu. Zlepić brzegi i gotować w lekko osolonej wodzie przez 5 minut po wypłynięciu pierogów na powierzchnię. Podawać z ryżową śmietanką, kiełkami lub tradycyjnie z podsmażoną cebulką.
Farsz:
Fasolę zblendować nie zbyt dokładnie z pomidorami, tahini, czosnkiem i przyprawami. Dodać 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody, posiekaną w kostkę cebulę i pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki.

https://slowyourlife.com/przepisy/696-bezglutenowe-pierogi-z-fasola-i-suszona-sliwka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation