Kuchnia

zapiekanka

Ziemniaczki czosnkowe z chilli.


Ilość porcji z przepisu: 2 porcje.

1 kg zmieników
3 łyżki oliwy
duża kępka świeżego tymianku lub łyżka suszonego
4 ząbki czosnku
łyżeczka soli gruboziarnistej
4 duże pomidory
pół łyżki pasty chilli


Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Gotować w osolonej wodzie do momentu kiedy będą jeszcze lekko twarde ( około 15 minut). Oliwę zmieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i tymiankiem. Podgotowane ziemniaki wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i obtoczyć w oliwie z przyprawami. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, mieszając co jakiś czas.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w małe kawałki i wrzucić na rozgrzana patelnię. Smażyć dopóki nie zgęstnieją, a woda nie zniknie. Następnie dodać sól i pastę chilli, dobrze wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Odstawić do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation