Kuchnia

Pieczenie/Gotowanie

Faworki wg przepisu z 1904r | PrzepisyTradycyjne.pl

Faworki

Składniki

2 szt całych jajek
225 g mąki
30 g cukru pudru
30 g masła
100 g śmietany kwaśnej 18 proc
Pół kieliszka wódki lub rumu
350 ml oleju rzepakowego do smażenia faworków
Przygotowanie

Do przesianej mąki dodaję jajka, masło, cukier puder, śmiatanę i alkohol.
Ciasto dobrze wyrabiam, wałkuję je jak najcieniej i kroję w w prostokąty.
Każdy prostokąt nacinam na środku i jeden koniec ciasta przewlekam przez dziurkę.
W garnku rozgrzewam olej. Jak tylko olej już jest gorący wkładam do garnka kilka faworków.
Faworki wyjmuję łyżką cedzakową i odsączam je na kuchennym ręczniku. Gotowe faworki posypuję cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation