Kuchnia

rybki

Krewetki w sosie limonkowo – czosnkowym - Vumag
PRZYGOTOWANIE:

Krewetki oczyścić (usunąć głowy, zdjąć pancerzyki, usunąć jelito i rdzeń), umyć, osuszyć.

Papryczkę chili i czosnek drobniutko posiekać.

Na patelni rozgrzać olej / oliwę (średni ogień). Wrzucić papryczkę i czosnek – króciutko podsmażyć (10-15 sec., tak, aby czosnek nie zdążył zbrązowieć). Dodać przygotowane krewetki, a po chwili (gdy zaczną robić się różowe) podlać winem i bulionem. Dodać szczyptę wędzonej papryki i soli – dusić pod przykryciem ok. 3 min. (potrząsać patelnią od czasu do czasu). Pod koniec smażenia wcisnąć sok z 1 limonki.

Zdjąć patelnię z ognia, doprawić do smaku pieprzem. Posypać posiekną natką pietruszki.

Podawać z ćwiartkami drugiej limonki i np. bagietką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation