Kuchnia

Eat me

Szybkie spaghetti bolognese ze świeżymi pomidorami.

Składniki:
2 porcje
około 150 g makaronu (spaghetti lub tagliatelle lub fettuccine)
300 g pomidorów (użyłam malinowych)
1 łyżka masła
1/2 ząbka czosnku
kawałeczek papryczki chili (opcjonalnie) lub szczypta ostrej papryki w proszku
100 - 150 g mielonego mięsa (np. chudej wołowiny, użyłam gładko zmielonej wołowiny jak na tatara)
1/2 łyżki sosu sojowego
sól i świeżo zmielony pieprz
1/3 łyżeczki oregano w proszku
mała szczypta cynamonu (opcjonalnie)
1 łyżka oliwy extra vergine
2 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić, najlepiej wyłowić go łyżką i włożyć bezpośrednio do gotowego sosu. Zachować około 4 - 5 łyżek wody z gotującego się makaronu.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki, sok i nasiona z komór. Miąższ pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno starty czosnek i posiekaną chili lub chili w proszku. Podsmażyć kilkanaście sekund, włożyć rozdrobnione mięso, sos sojowy, sól i pieprz, oregano i cynamon jeśli używamy. Smażyć mieszając przez około 1 -2 minuty aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
Dodać pomidory, oliwę i na większym ogniu gotować przez około 1 - 2 minuty. Włożyć ugotowany makaron oraz około 4 łyżek wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzewać przez kilka sekund, odstawić z ognia. Posypać tartym serem. Po odczekaniu minuty sos dodatkowo zgęstnieje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation