Kuchnia

omomom

eskalopki z piersi kurczaka panierowane w jaju z sosem pomidorowym i purée z zielonego groszku

składniki dla 4 osób:
1 kg filetów z kurczaka morliny
sól
pieprz
1–2 łyżki mąki
3 jajka
mała torebka tartego parmezanu
mała cebula
10 dag masła
60–80 dag zielonego groszku (może być mrożony)
500 ml sosupomidorowego (gotowego)
mały pęczek bazylii

filety z kurczaka pokroić na cienkie płaty, lekko rozbić, oprószyć solą, pieprzemi mąką. panierować w rozmąconych jajkach wymieszanych z parmezanem. smażyć (tuż przed podaniem)na rumiano z obu stron. pociętą drobno cebulę zeszklić na maśle, dodać zielony groszek, podlać kilkoma łyżkami wody, dusić pod przykryciem, aż zmięknie. dokładnie zmiksować. sos pomidorowy podgrzać, dodać liście bazylii, polać mięso.

rady kucharza:
smak sosu pomidorowego można wzbogacić podsmażonym czosnkiem. obrany i posiekany czosnek wrzucamyna zimną oliwę (dzięki temu zapobiegamy jego zbrązowieniu i powstaniu gorzkiego smaku), dodajemy liście bazylii i całość zalewamy sosem pomidorowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation