Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Ciasta

Aksamitny, puszysty sernik otulony orzechowo-rumowym kremem, kakaowym biszkoptem i orzechową czekoladą. Mięciutki, leciutki, po prostu idealny.

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:

4 jajka
3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na sernik:
600 g sera na sernik
6 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego
100 g stopionego masła
na krem:
750 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
50 ml rumu
1/2 szklanki startych orzechów włoskich
kostka masła
dodatkowo:
150 g czekolady mlecznej z orzechami
2 łyżki mleka
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Orzechy starte do kremu wymieszać z rumem i zamknąć w szczelnym pojemniku co najmniej na godzinę.
Upiec biszkopt: białka oddzielić i ubić na pianę. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie żółtka. Kiedy masa będzie jasna i puszysta dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem. Piec w 175*C przez około 30 minut, wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Upiec sernik: żółtka utrzeć z cukrem na biało, następnie dodawać ser, budyń, ostudzone masło a na końcu pianę ubitą z białek. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 50 minut. Wystudzić (a najlepiej upiec ser dzień wcześniej).
W odrobinie mleka rozrobić budyń i cukier, resztę mleka zagotować i ugotować na nim budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem i orzechami w rumie. Na biszkoptowym blacie rozłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć go sernikiem i posmarować resztą kremu. Przykryć biszkoptem. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić nad parą. Polać wierzch ciasta i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation