Kuchnia

CIASTECZKA PĄCZKI

Oponki serowo-cytrynowe - SKŁADNIKI:

3 czubate szklanki mąki pszennej
500 g białego sera
130 g margaryny palmy
1 torebkę cukru waniliowego 32 g
2 łyżki cukru
1 łyżka spirytusu lub octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki soku z wyciśniętej cytryny
Dodatkowo:
cukier puder
olej do smażenia

Oponki serowo-cytrynowe - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy ,ser mielimy w maszynce do mięsa. Margarynę wyjąć wcześniej z lodówki aby nie była zbyt twarda. Mąkę ,ser ,margarynę ,jajka, cukry i proszek do pieczenia połączyć ze sobą na stolnicy ,dolać spirytus lub ocet,dolać sok z wyciśniętej cytryny,zagnieść wszystko razem na gładkie elastyczne ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 0,6 mm i wycinać szklanką kółka ,a w środku kółeczka wycinać dziurki kieliszkiem. Olej rozgrzewamy w płaskim rondlu i smażymy oponki z dwóch stron na rumiano( ja smażyłam we frytkownicy rozgrzanej do 165*),po wyjęciu z oleju osączamy oponki na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć grubo cukrem pudrem . Najlepiej smakują jeszcze ciepłe....:)

PRZEPIS POCHODZI
http://gotujmy.pl/oponki-serowo-cytrynowe,przepisy-paczki-przepis,180407.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation