Kuchnia

... NA ZDROWIE

Przepis na domowy kremowy likier irlandzki Baileys


Składniki
na 650 ml

śmietanka do ubijania - 250 ml
mleko (3,5%) - 20 ml
cukier kryształ - 30 g
mleko zagęszczone (słodzone) - 170 g
kawa parzona, mocna z espresso - 50 ml
whiskey (irlandskie) - 200 ml
esencja waniliowa - 1 łyżka stołowa

Sposób przygotowania

Śmietankę i mleko podgrzać do temperatury wrzenia, odstawić. W garnku o wysokiej krawędzi skarmelizować cukier. Gdy karmel jest już gotowy, wąskim strumieniem, ciągle mieszając, dodać gorącą śmietankę. Ostrożnie! Jest to niebezpieczny etap pracy! Po dodaniu śmietanka wydziela dużą ilość pary! Należy uważać na to, żeby dodawać śmietankę stopniowo, aby się nie oparzyć. Najlepiej robić to z dala od dzieci i zwierząt domowych.

Dokładnie wymieszać, dodać mleko skondensowane, whiskey, kawę oraz esencję waniliową, a następnie doprowadzić do wrzenia.

Likier przelać do butelek i wstawić do lodówki na 2 tygodnie, aby składniki doskonale się „przegryzły”.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation