Kuchnia

ciasta

Bazylia czy Wanilia: Kruche, maślane ciasteczka z płatkami migdałowymi

Składniki (ok. 30 szt):
300 g mąki pszennej
150 g mąki kukurydzianej
300 g miękkiego masła
1 żółtko
150 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki zapachu migdałowego
1 opakowanie płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Wymieszać oba rodzaje mąki, masło, cukier, żółtko i zapach migdałowy, zagnieść jednolite ciasto.
Ciasto włożyć do woreczka foliowego i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (dzięki schłodzeniu, ciasteczka będą bardziej kruche).
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 3 części, każdą z nich kolejno rozwałkować na grubość ok. 3 mm.
Z ciasta wycinać dowolne kształty i układać na blaszce posmarowanej masłem.
Jajko roztrzepać, przy pomocy pędzelka dokładnie posmarować nim każde ciastko i posypać płatkami migdałów.
Blachę z ciastkami wstawić do pieca nagrzanego do 170 °C i piec 10-12 minut na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation