Kuchnia

Desery

Popcorn a la Snickers
Składniki:

5 szklanek gotowego popcornu
1/2 szklanki brązowego cukru*
2 łyżki golden syrup-u
3 łyżki masła
1 łyżka wody
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka solonych orzeszków ziemnych
4 mini snickersy
50g czekolady

Wykonanie:

Popcorn przełożyć do dużej miski.
W niedużym garnuszku wymieszać: cukier, golden syrup, masło, wodę i sól. Podgrzewać na średnim ogniu do osiągnięcia temperatury 1200C( Firm ball)- od momentu pojawiania sie pierwszych bąbelków na powierzchni masy, do osiągnięcia tej temperatury, minęły dokładnie 3 minuty. Zdjąć z palnika i natychmiast wsypać proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Karmel powinien się spienić i zmienić kolor na jaśniejszy, mleczno-brązowy. Masę szybko wylać na popcorn i wymieszać, aby pokryć wszystkie ziarenka. Na tym etapie możemy skończyć przygotowywanie popcornu, wystarczy jeszcze dodać orzeszki, pokrojone batoniki, rozpuścić czekoladę nad kąpielą wodną i cienką strużką polać nią ziarenka. Taki popcorn będzie miękki i kleisty. Jeśli natomiast chcemy otrzymać chrupiącą karmelową skorupkę musimy oblany popcorn rozłożyć na blaszce do pieczenia i podpiec około 30-40 minut w 1200C, mieszając co 10-15 minut. Po wyjęciu dodać orzeszki, pokrojone snickersy i polać czekoladą.
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation