Kuchnia

Na słodko

Szarlotka pychotka przepis pochodzi "lubie gotowac "

Ciasto:
400g mąki pszennej
200g cukru
250g masła miękkiego (ja daję 82%tłuszczu)
1 jajko
1 żółtko
1 cukier wan.
ewentualnie 1 białko do posmarowania ciasta

Ciasto po wyrobieniu wstawić na 1h do lodówki.

Masa jabłkowa (lub słoik gotowych jabłek):
- 1kg jabłek
- 1 łyżka cukru
- cynamon (wg uznania)
- 3 łyżeczki rodzynków zamoczonych w rumie (ja nie daję rodzynek w ogóle)
- 50g płatków migdałowych lub cukru brązowego do posypania na wierzchu

Nastawić piekarnik na 180st.
Ciasto wyjąć z lodówki. 2/3 ciasta wyłożyć na prostokątną blachę, na to wymieszaną masę jabłkową.
Całość przykryć resztą ciasta. Wierzch można posmarować białkiem i posypać migdałami lub cukrem brązowym.
Piec w 180st przez ok. 35min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation