Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Socca – bezglutenowy nicejski chleb przepis | Kotlet.TV

Socca – bezglutenowy nicejski chleb krok po kroku
Składniki:

100 g mąki z ciecierzycy
200 ml wody
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli

Moje porady:

mąkę z ciecierzycy można kupić w niektórych sklepach lub możesz zamówić przez internet. Warto, bo ma niski indeks glikemiczny ok. 30 IG (poczytaj o IG), czyli dwa razy mniej niż pszenna jasna.
jak zrobić mąkę w domu? Możesz też zrobić ją samodzielnie: upraż ciecierzycę na patelni, a potem zmiel ją w młynku do kawy (trzeba partiami, jak się ma niewielki młynek, ale da się :)). I już.
czy musisz czekać aż ciasto odpocznie? :) Tak! To znaczy tak byłoby lepiej. Gdy piekłam go bez oczekiwania to wychodzi bardziej "zbity" placek, bardziej mi smakuje po tych 2 godzinach leżakowania, ale jak bardzo musisz to też jest jadalny :)))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation