Święta i uroczystości

wielkanoc

Tiramisu

Składniki:
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej Jacobs
300 ml wody (2 filiżanki)
500g serka mascarpone
4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
1paczka podłużnych biszkoptów (Savoiardi/ladyfingers)
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
kakao do oprószenia
50 ml likieru Amaretto (opcjonalnie, może też być Żubrówka)

rzygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Żółtka utrzyj z cukrem na jednolitą, kremową i jasną masę (najwygodniej mikserem). Dodaj mascarpone i wymieszaj, aż do połączenia mas (można delikatnie zmiksować). Ubij pianę z białek, delikatnie wymieszaj z masą serową. Schowaj do lodówki.
Rozpuść kawę w 2 szklankach wody, przestudź.Do kawy dolej amaretto lub żubrówkę (opcjonalnie). Biszkopty namocz w kawie, ułóż na dnie naczyń deserowych.
Na biszkopty wyłóż warstwę masy serowej. Posyp kakao. Na ser ponownie nałóż namoczone kawą biszkopty. Nałóż drugą warstwę sera, wyrównaj. Wstaw do lodówki, najlepiej na noc. Masa musi stężeć.Przed podaniem oprósz kakao.
Czas wykonania: 30 min
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation