Inne

drinki

grzaniec galicyjski
SKŁADNIKI


750 ml czerwonego, wytrawnego wina
3/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
1 laska cynamonu
1 pomarańcza
10 goździków
szczypta ziaren kminku
szczypta ziaren kolendry
1 listek laurowy
ziarnko ziela angielskiego
szczypta kardamonu (lub najlepiej owoc)








grzaniec

PRZYGOTOWANIE

W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i cynamonem. Pomarańczę szorujemy, przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok, który dodajemy do wody. Nabijamy skórki goździkami i wrzucamy je do garnka razem z resztą przypraw. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Dolewamy wino i podgrzewamy, aż zacznie mocno parować, uważając jednocześnie by go nie zagotować! Przecedzamy grzaniec przez sito.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation