Kuchnia

kuchnia

Lody kokosowe bez nabiału (paleo, wegańskie) - Cook it Lean - sprawdzone paleo przepisy

Składniki

LODY

500 ml mleka kokosowego
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki miodu (lub innego, wegańskiego płynnego słodziwa)
1 laska wanilii
POLEWA

2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka kakao
2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
1 szczypta soli
Wskazówki

Do 4 godz. 8-10 gałek
Wiórki kokosowe prażymy na patelni, cały czas mieszając, aż osiągną lekko złoty kolor. Mleko kokosowe przelewamy do miski, dodajemy ostudzone wiórki, miód i ziarna wyciągnięte z laski wanilii. Wszystko razem mieszamy.

Bez maszynki do lodów

Masę lodową możemy dodatkowo ubić blenderem, żeby była bardziej puszysta. Następnie przelewamy ją do pojemnika i umieszczamy w zamrażarce na 3-4 godziny. Lody wyjmujemy co 30 minut i dokładnie mieszamy.

W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy aż połączy się z olejem. Na koniec ściągamy z ognia i dodajemy miodu znów dokładnie mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia i polewamy porcje lodów tuż przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation