Kuchnia

Sosy, dipy, pasty chlebowe

Szybki domowy ser z ziołami | Diana Volokhova – Smak Armenii


Składniki:
• 1 litr kefiru;
• 1 litr mleka;
• 6 jajek;
• 5 łyżeczek soli;
• 1/3 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki;
• szczypta kuminu;
• pęczek kopru;
• pęczek kolendry;
• pęczek szczypiorku;

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko i kefir. Podgrzewamy, ale tak, aby nie doszło do wrzenia. Następnie wlewamy cienką strużką jajka zmieszane z solą.

Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy dopóki nie oddzieli się serwatka.
Zdejmujemy garnek z ognia, zostawiamy na 2 – 3 minuty.

W tym czasie drobno siekamy wszystkie zioła, które razem z pieprzem i kuminem dodajemy do mlecznej masy.

Mieszamy i wlewamy na durszlak pokryty podwójną gazą.

Dobrze odciskamy wodę. Zostawiamy na około 2 godziny, żeby woda ściekła.

Przekładamy ser do miski lub głębokiego talerza, przykrywamy ściereczką, kładziemy na niego jakiś ciężar. Tak wkładamy do lodówki i zostawiamy na noc.

Rano mamy kanapki ze swoim serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation