Kuchnia

Przepisy

Szarlotka razowa

Składniki (okrągła forma o średnicy 23 cm):
170 g mąki razowej
125 zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
szczypta imbiru

Jabłka:
1,5 kg jabłek np. antonówek
100 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
2-3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie musu z jabłek:
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, cynamon, wlać sok z cytryny oraz potarte jabłka.
Jabłka dusić na małym ogniu aż będą miękkie.
Odstawić aby nieco przestygły.

Wykonanie ciasta kruchego na szarlotkę:
Do miski przesiać mąkę połączoną z cukrem pudrem i imbirem.
Dodać pokrojone na małe kawałki schłodzone masło, żółtka i zagnieść ciasto.
Podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3, uformować wałki, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Przygotowanie szarlotki:
Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą porcję ciasta wyjąć z lodówki rozwałkować lub pokroić na plasterki i wykleić dno formy.
Nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach i podpiec 10 min w tem. 180 stopni.
Na lekko przestudzony spód nałożyć wcześniej przygotowany mus z jabłek.
Z lodówki wyjmujemy drugą część ciasta, trzemy ją na grubych oczkach i posypujemy wierzch ciasta.
Szarlotkę pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Szarlotkę podajemy ciepłą posypaną cukrem pudrem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation