Kuchnia

Przepisy

niebo w gębie Babci Krysi

Składniki:

na masę:

– 1 kg twarogu półtłustego

– 1,5 szklanki cukru

– 250 g masła

– 4 jajka

– 1/2 szklanki mleka

– 1 budyń śmietankowy bez cukru

– 1 łyżka cukru waniliowego

– garść kaszki mannej

na kruche placki:

– 400 g mąki

– 100 g cukru

– 2 łyżki miodu

– 1 łyżeczka sody

– 1 jajko

– 150 g masła

na biszkopt:

– 4 jajka

– 1 szklanka cukru

– 2 łyżki wody

– 1/2 szklanki mąki pszennej

– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na polewę:

– 4 łyżki cukru

– 70 g masła

– 2 łyżki czubate kakao

– 1 łyżka wody

W dużym garnku rozpuszczamy masło. W kubku, w mleku rozpuszczamy budyń. Twaróg mielimy w maszynce i razem z pozostałymi składnikami na masę dodajemy do masła w garnku. Mieszamy razem i zaczynamy gotować na małym ogniu, bez przerwy mieszając. Gdy masa zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i studzimy. Masę możemy schować do lodówki i dokończyć następnego dnia.

Składniki na kruche placki zagniatamy razem. Dzielimy na dwie części i każdą osobno rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy ciasto (przycinamy brzegi, a “dziury” łatamy pozostałym ciastem). Każdy placek pieczemy w 200 stopniach około 5 minut (aż zaczną brązowieć).

Białka ubijamy na sztywno. Do ubitej piany dodajemy 2 łyżki wody. Stale miksując dodajemy kolejno po 1 żółtku i po 1/4 części cukru, aż dodamy całość. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wykładamy na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy około 15 minut w 200 stopni. Jeszcze ciepły biszkopt wykładamy na blat do ostygnięcia.

Na pierwszy kruchy placek wykładamy 1/2 masy serowej, na wierzch kładziemy biszkopt, drugą część masy serowej i drugi kruchy placek.

Składniki na polewę wkładamy do rondelka i podgrzewamy stale mieszając, aż cukier się rozpuści i składniki połączą. Gorącą polewą szybko (bo twardnieje!) polewamy ciasto i rozsmarowujemy po wierzchu. Można posypać czymś do dekoracji.

Smacznego życzy gruszka z fartuszka i Babcia Krysia! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation