Kuchnia

Ulubione

Sałatka śledziowa po meksykańsku - Kuchnia bez VAT
----------------------
Tak, tak… wiem… dziś jest czwartek a ja umieszczam przepis na sałatkę śledziową… ale to tylko dlatego, żeby dać Wam chwilę na jej przygotowanie i żeby zdążyła „się przegryźć” ;-) Do momentu kiedy jej nie znałam moim faworytem była warstwowa sałatka śledziowa, ale teraz nie wiem czy sałatka śledziowa po meksykańsku, powoli nie wysuwa się na prowadzenie… ;-)
-------------------------
Składniki
ok 500 g solonych filetów śledziowych
3/4 szklanki pikantnego keczupu
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju
2 czubate łyżeczki gęstego miodu
szczypta soli
4 połówki papryki konserwowej
4 ogórki konserwowe
1 puszka sałatki meksykańskiej
3 łyżki wody
Wykonanie
Śledzie moczymy w wodzie przez ok. 2 godziny, po czym osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki lub większą kostkę. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę i łączymy z odsączoną z zalewy sałatką meksykańską. Dodajemy pokrojone śledzie i zaczynamy przygotowanie sosu. W rondelku mieszamy olej, keczup, koncentrat pomidorowy, 3 łyżki wody i całość doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy cukier, sól i miód, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny sos mieszamy z resztą składników, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 8 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation