Kuchnia

Kuchnia

Brokuły z sosem curry i owocem granatu | gotuj zdrowo!
Składniki na 2 osoby

1 brokuł
10 migdałów
10 pistacji
1/4 owocu granatu
2 łyżki rodzynek mix
1 plasterek cytryny
1 ząbek czosnku

Do dressingu:

4 łyżki gęstego jogurtu
1/2 łyżeczki łagodnego curry
1 łyżka płynnego miodu lipowego lub syropu klonowego
skórka utarta z 1/2 cytryny
sól morska

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj jogurtowy dressing. Do miseczki dodaj jogurt, przyprawę curry, płynny miód, utartą skórkę z cytryny i szczyptę soli morskiej. Jeżeli będzie dla Ciebie zbyt słodki, dodaj soku z cytryny i posmakuj.

Rodzynki przelej wrzątkiem a migdały i pistacje potnij na drobne kawałki. Wyłuskaj delikatnie owoce granatu.

Brokuły umyj i podziel na małe koszyczki. Gotuj na parze przez ok. 10 minut. Do wody dodaj ząbek czosnku i plasterek cytryny. Pamiętaj, że jak przegotujesz brokuły, to stracą swój piękny żywy kolor i chrupkość. Najlepiej posmakuj i sprawdź w trakcie gotowania czy są już odpowiednio ugotowane.

Do miseczki dodaj ugotowane brokuły i chwilę poczekaj aż przestygną. Dodaj resztę składników i jogurtowy dressing. Delikatnie wymieszaj przed podaniem.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation