Kuchnia

PRZETWORY

Sos do pizzy ze świeżych pomidorów

Składniki (na ok. 700 ml sosu):

2 kg świeżych, bardzo dojrzałych pomidorów
2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżeczki suszonej bazylii
6 ząbków czosnku
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka cukru
pieprz i sól
oliwa

W rondlu z grubym dnem lub na dużej, głębokiej patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na średnie kawałki i wrzucić do garnka. Dusić około 20 minut, aż się zaczną rozpadać i tworzyć sos. Zestawić z palnika i przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się pestek. Być może trzeba będzie czynność powtórzyć, chodzi o to, żeby na sicie zostało jak najmniej miąższu, bo to on nadaje im smak.

Przetarte pomidory umieścić na głębokiej patelni. Dodać bazylię i oregano oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażyć na dość dużym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż sos odparuje i wyraźnie zgęstnieje (około 40-60 minut) - łyżka w sosie powinna zostawiać wyraźny ślad. Wtedy dodać cukier i ocet balsamiczny, przesmażyć, aż ocet odparuje zostawiając jedynie karmelowy posmak. Doprawić solą i pieprzem według uznania.

Słoiczki i zakrętki sparzyć wrzątkiem. Wypełnić gorącym sosem do 3/4 wysokości. Szczelnie zakręcić i odstawić dnem do góry na ściereczce, aż sos wystygnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation