Kuchnia

KUCHNIA

..ryż tak przygotowany jest bardzo popularny w Afryce zachodniej; lubię takie smaki i mnie jak najbardziej przypadł do gustu. Tak, tak wiem są tu kostki rosołowe. Oczywiście owe kostki można zastąpić bulionem, jednakże w Afryce są one bardzo popularne i zrobiłam w/g oryginalnego przepisu…



2 szklanki ryżu
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
puszka pomidorów
3 łyżki oleju
1,5 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki tymianku
2 kostki rosołowe
sól, pieprz
2-3 szklanki wody
2-3 liście laurowe
1-2 łyżeczki ostrej papryki

.
w dużym rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pomidory w puszce, przecier i pozostałe przyprawy oraz kostkę. Wszystko dusimy ok 5 minut. Po tym czasie wsypujemy ryż. Smażymy około 10 minut, co chwilę mieszając aby się nie przypalił.

I w tym momencie możemy wlać wodę do ryżu i na małym ogniu gotować ok 20 minut, bądź przełożyć ryż do naczynia żaroodpornego lub blachy, zalać wodą, przykryć folią aluminiową; wstawić do piekarnika i piec ok 20-30 min w 170st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation