Kuchnia

Kuchnia

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem

pojedyncza pierś z kurczaka
przyprawa do gyrosa
1/2 cebuli
1 łyżka oliwy
2 szklanki makaronu
4 łyżki kukurydzy
1/2 papryki czerwonej
2 łyżki przecieru pomidorowego
5 łyżek startego żółtego sera ( u mnie mozzarella i gouda)
szczypta oregano
Beszamel:

2 łyżki masła
3 łyżki mąki
500 ml mleka
1 łyżeczka oregano
szczypta pieprzu

Krok 1
Makaron gotujemy w wodzie ze szczyptą soli według wskazań producenta.

Krok 2
Na patelnię wylewamy oliwę, smażymy na niej pokrojoną cebulkę. Gdy się zeszkli to dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa.

Krok 3
Dodajemy kukurydzę, przecier pomidorowy oraz czerwoną paprykę.

Krok 4
W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę.

Krok 5
Mieszamy do ich połączenia.

Krok 6
Wlewamy mleko oraz przyprawy. Gotujemy i mieszamy do momentu aż zgęstnieje.

Krok 7
Do naczynia żaroodpornego lub foremki układamy równomiernie większość makaronu. Na niego wylewamy masę z patelni.

Krok 8
Na mięso nakładamy resztę makaronu. Wylewamy beszamel, a na samym końcu posypujemy startym żółtym serem oraz szczyptą oregano. Piec 25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu oprószyć szczyptą oregano. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation