Kuchnia

Przystawki

Szczupak faszerowany w koperkowej galarecie - Przepis na Przepis na szczupak faszerowany w koperkowej galarecie - MojeGotowanie.pl


Składniki

1,5 kg szczupaka lub innej ryby słodkowodnej
cebula
6 czubatych łyżek bułki tartej
2 czubate łyżki kaszki manny
sól
pieprz
po kawałku włoszczyzny bez kapusty(marchew, pietruszka,seler, por )
5 łyżek posiekanego koperku
1 duże jajko
3 czubate łyżki żelatyny
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarnach
sok z cytryny

Przygotowanie

Szczupaka filetować lub kupić gotowe filety, zmielić razem z cebula przez maszynkę,dodać jajko , bułkę tartą i kaszę manną. Doprawić solą i pieprzem, dodać 1 łyżkę posiekanego koperku i wyrobić masę.
Gazę aptekarską dokładnie wypłukać w ciepłej wodzie i dokładnie wycisnąć z wody, uformować roladę z ryby i ścisło zawinąć w gazę, związać dokładnie boki.Ułożyć w garnku i zalać wodą, wody ma być tyle żeby rolada była przykryta.Dodać obrane warzywa, ziele , pieprz w ziarnach i listek laurowy, 4 łyżki posiekanego koperku i posolić lekko do smaku.
Gotować około 30 min na bardzo małym ogniu pod przykryciem.
Ugotowaną roladę wyjąć i wystudzić, następnie pokroić w plastry, udekorować i zalać tężejącą galaretą.
Wykonanie galarety:
Wywar po gotowanej roladzie rybnej, przecedzić przez sitko i gazę, zagotować , dodać suchą żelatynę i dokładnie rozpuścić, doprawić solą , pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru.Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation