Kuchnia

Dieta dr Dąbrowskiej

Zupa pomidorowa

Składniki na dwa głębokie talerze (a smakowało za jeszcze):
• 150g marchwi,
• 100g cebuli,
• 4 duże pomidory (ja dodałam bezcukrowy przecier z naszych ubiegłorocznych eko-pomidorków),
• 180g koncentratu pomidorowego,
• 1 duży ząbek czosnku,
• pół pęczka pietruszki naciowej,
• 15g pietruszki korzeniowej,
• 2 kostki postnego bulionu warzywnego [przepis na drugim zdjeciu],
• 40g kalafiora (starty wystąpił w roli ryżu) lub dodać makaron z cukinii,
• 40g selera korzeniowego,
• sól himalajska i pieprz kolorowy, kurkuma,
• woda.
Warzywa umyć, obrać.
Cebulkę, pokroić i usmażyć na patelni z odrobiną wody. W garnku zagotować wodę (ok.400g) z kostkami postnego bulionu. Dorzucić do niej cebulkę, posiekany czosnek, większość pokrojonego pora i marchewki, oraz całość z pociętego selera i pietruszki korzeniowej. Później dodać pokrojone pomidory. Podgotować. Zblendować.
Dodać pozostale talarki marchwi, przecier, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę soli himalajskiej różowej, 2 szczypty pieprzu i ok. 600g wody. Zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Podać z resztą pokrojonego pora i startym kalafiorem w roli ryżu, oprószyć siekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation