Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

A Gusto Mio

Chałka
Składniki na 2 sztuki:

30 g świeżych drożdży
400 ml cieplego mleka
130 g cukru
3 jajka lekko roztrzepane
1 kg mąki
1 łyżeczka soli
100 g masła roztopionego i ostudzonego

Składniki na wierzch :

1 jajko + 1 łyżeczka wody

Składniki na kruszonke:

60 g mąki
20 g miekkiego masła
20 g cukru

Rozcieram masło z cukrem na jednolitą masę, następnie dodaję mąkę.Rozcieramy reka do uzyskania okruchow.

Wkladamy do lodowki.

Ewentualnie:

Mak
Sezam

Przygotowanie:

Drożdże wkladamy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy.

Kiedy się rozpuszczą, dodajemy mąke 850 g, cukier i sól.

Cały czas mieszając dodajemy jajka delikatnie roztrzepane za pomoca widelca i rozpuszczone masło.

Dobrze wyrobiamy ciasto i powoli dodajemy kolejne 150 g mąki.

Ciasto powinno być dosyć luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące.

Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, wyjmujemy je na blat i wyrabiamy kolejne 5-10 minut.

Formujemy kulę, lekko spryskujemy olejem i zostawiamy do wyrosniecia pod przykryciem na 2 godziny.

W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować wbijając w nie pięść.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 części.

Każdą część dzielimy na 5 części. Z części formujemy wałki i zaplatamy z nich chałki.

Chałki przekladamy na blaszke wylozona papierem do pieczenia.

Przykrywamy sciereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.

Kiedy wyrosną, smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą.

Posypujemy kruszonka, makiem lub sezamem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut.
Smacznego.
www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation