Kuchnia

Desery

Muffiny waniliowe z kawałkami czekolady

Składniki:

1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100g masła
3/4 szklanki mleka
1 jajko
odrobina świeżej wanilii
kilka kostek deserowej czekolady, pokruszonej

+ cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C.
Wymieszać razem mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Następnie dodać masło, wanilię, jajko i mleko. Wymieszać niedbale. Dosłownie 2-3 razy zamieszać szpatułką do połączenia składników, nie przejmować się grudkami.
Na końcu wsypać do masy pokruszoną czekoladę i wymieszać.
Formę na muffiny uzupełnić papliotkami i wypełniać ciastem do 3/4 wysokości.
Piec 15-20 min.
Po wyciągnięciu z piekarnika schłodzić.
Posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation