Kuchnia

Małe słodkości

Trufelki marcepanowe

Składniki na 20 - 25 sztuk:

50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
80 ml ajerkoniaku
200 g białej czekolady, posiekanej
30 g suchych wafelków, drobno pokruszonych
50 g zmielonych migdałów
150 g mlecznej, gorzkiej lub białej czekolady do obtoczenia pralinek

W niedużym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę i ajerkoniak. Podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną białą czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do połączenia i powstania gładkiego sosu. Dodać pokruszone wafelki, zmielone migdały, wymieszać. Przykryć folią i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Po tym czasie ze schłodzonej masy formować pralinki, obtaczać w roztopionej czekoladzie. Odkładać na papier do zastygnięcia.

Przechowywać w lodówce (obtoczone w czekoladzie świetnie się utrzymują w temperaturze pokojowej) do 14 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation