Kuchnia

Przepisy wytrawne

Faszerowana papryka Porcji 4


4 czerwone papryki
1/2 czerwonej papryki (dodatkowo)
1 mniejsza cebula
500 g piersi z kurczaka
szczypta przyprawy do kurczaka
200 g pieczarek
1 saszetka ryżu białego lub brązowego
1/4 puszki kukurydzy
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
szczypta soli, pieprzu

Ryż gotujemy wraz ze szczyptą soli i curry według instrukcji producenta. Cebulkę kroimy drobno, podsmażamy na oliwie. Kurczaka również kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli gdy się ona ładnie zeszkli. Mięso przyprawiamy przyprawą do kurczaka. W tym czasie kroimy pieczarki, 1/2 papryki, wsypujemy również kukurydzę oraz przyprawy: paprykę słodką, ostrą.

Na końcu dodajemy ugotowany ryż, wlewamy około 1/2 szklanki wody. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry.

Cztery papryki nadkrajamy z wierzchu, wyciągamy ich środek oraz pestki. Do każdej nakładamy farsz, przykrywamy paprykową czapeczką. Najlepiej zawinąć każdą z osobna sreberkiem podczas pieczenia.Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation