Kuchnia

Tortowa Pychota

Soczysty tort pomarańczowy

Biszkopt
250 g mąki
150 g miękkiego masła
100 g cukru
200 g marcepana, kupnego lub domowej roboty jak tutaj
3 jajka
100 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa serowa
500 g sera homogenizowanego
250 ml śmietany kremówki
80 g cukru
7 płaskich łyżeczek żelatyny
3 łyżeczki cynamonu


Dodatki
4 pomarańcze
szczypta soli
5 łyżek cukru
1 laska wanilii
2 garstki posiekanych pistacji


Przygotwanie

Nagrzać piekarnik do 175 st.
Zrobić marcepan, zetrzeć na tarce o grubych oczach. Utrzeć z masłem i cukrem na gładką masę. Wbić jajko, jedno po drugim, każde ucierając przez dwie minuty. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać mleko i wymieszać na jednolitą masę. Na papierze do pieczenia narysować 4 kółka o średnicy 20 cm. Ciasto wysmarować na papier, wygładzić. Piec po dwa kółka w piekarniku przez 15 minut. Ostudzić na kratce.


Obrać jedną pomarańczę ze skórki, cienko. Pokroić w cienkie paseczki, gotować kilka minut w osolonej wodzie, odcedzić. Skórki ponownie włożyć do rondelka, zalać szklanką wody, dodać cukier i laskę wanilii. Gotować aż syrop zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Ostudzić, następnie drobno posiekać. Zostawić parę paseczek do dekoracji.


Ser homogenizowany przełożyć do miski, wymieszać z cukrem i cynamonem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody. Dodać 5 łyżek sera homogenizowanego i wymieszać. Następnie przelać do miski z serem i wymieszać. Teraz ubić śmietanę na sztywno i wymieszać z masą serową i posiekaną kandyzowaną skórką z pomarańcza. Odstawić.


Resztę pomarańczy obrać ze skórki, 3 pokroić w cieniutkie plasterki, ostatnią podzielić na kawałki. Biszkopty równomiernie wysmarować masą serową, rozdzielić pomarańcze na trzy biszkopty i złożyć tort. Górną część udekorować kawałkami ostatniej pomarańczy, kandyzowaną skórką i posiekanymi pistacjami.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation