Kuchnia

ciasta

ciasto z pianką jogurtowo kokosową i galaretką
Składniki:

na formę z wysokim kantem o wielkości 25 cm x 35 cm

Spód do ciasta

200 g ciastek digestive
150 g czekolady
60 g masła

Pianka jogurtowo kokosowa

1 l jogurtu typu greckiego
8 dl mleka kokosowego
2 dl cukru
40 g żelatyny
50 ml zimnej wody

Galaretka

2 opakowania galaretki owocowej, czerwonej
200 ml świeżych owoców, u mnie czerwona porzeczka, jagoda, malina
6 łyżek wiórków kokosowych do posypania

Wykonanie:

Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Wlej masę do uprzednio zmielonych ciastek i połącz w jednolitą masę. Wyłóż masą dno formy uprzedni wyłożonej folią po brzegi i włóż do lodówki.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez około 20 minut. Podgrzej mleko kokosowe wraz z cukrem, a następnie rozpuść w nim namoczoną żelatynę. Ostudź całkowicie, a następnie wmieszaj mikserem jogurt. Tak przygotowaną piankę wylej na spód i włóż do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
W międzyczasie rozpuść galaretkę w gorącej wodzie i pozostaw do ostudzenia. Kiedy galaretka zacznie mętnieć to znak, że już czas wylać ją na stężoną piankę.
Ułóż owoce na piance, a następnie łyżką wylewaj galaretkę na piankę. Gdy już cała pianka jest pokryta galaretką możesz wylać resztę galaretki bez porcjonowania. Wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny, a przed podaniem posyp kokosowymi wiórkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation