Kuchnia

zupy i dania jednogarnkowe

Zupa wiejska
Składniki

1 kg kwaszonej kapusty
20 dag wędzonego boczku
2-3 cebule
20 dag wędzonej kiełbasy
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
sól



Sposób przygotowania

Kapustę zalej 3 litrami wody, zagotuj. Boczek pokrój w kostkę, wysmaż na suchej patelni. Dodaj do kapusty razem z wytopionym tłuszczem. Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój i również dodaj do zupy. Gotuj na małym ogniu, aż kapusta będzie zupełnie miękka. Kiełbasę pokrój na plasterki (możesz je krótko obsmażyć, ale nie jest to konieczne), dodaj do zupy pod koniec gotowania. Przypraw do smaku słodką papryką i solą. Śmietanę wymieszaj z mąką, wlej do zupy. Zagotuj jeszcze raz, ciągle mieszając. Zupę wiejską podaje się z chlebem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation