Kuchnia

POTRAWY

Pierożki z łososiem

Składniki:
Na ciasto
– 2 szklanki mąki
– 1 łyżka oliwy
– 180 ml (3/4 szklanki) wody

Na farsz
– 125g wędzonego łososia
– 1 białko
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– 1 łyżka tłustej gęstej śmietany
– 2 łyżki grubo posiekanego świeżego koperku

Sos koperkowy
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mąki
– 180 ml śmietany 30% lub 36%
– 180 ml wytrawnego białego wina
– sok z połowy cytryny
– 2 łyżki posiekanego koperku
– sól, pieprz

Składniki na ciasto połączyć ze sobą, ciasto wyrobić na jednolitą masę, następnie cienko rozwałkować, nie powinno być grubsze niż 2-3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kwadraciki na pierożki, bądź kółka za pomocą szklanki.

Łososia wkładamy do miseczki rozdrabniamy go widelcem, następnie dodajemy jedno białko, 2 łyżki mąki kukurydzianej oraz 1 łyżkę tłustej gęstej śmietan. Świeży koperek grubo siekamy i także dodajemy do farszu. Wszystko dokładnie mieszamy.
Za pomocą małej łyżeczki nakładamy małe porcje farszu na wcześniej przygotowane ciasto i formujemy pierożki.

Przygotowanie sosu koperkowego:
W małym garnczku podgrzewamy śmietanę z masłem na niewielkim ogniu, następnie dodajemy sok z cytryny i wino. Doprawiamy pieprzem i solą. Jeżeli to konieczne zagęszczamy mąką. Gdy sos jest już gotowy dodajemy posiekanego koperku i gotujemy jeszcze przez 2 min.


Pierożki wrzucamy do gotującej się wody i trzymamy je w niej 8 – 10 min. Wodę wcześniej delikatnie solimy (połowa małej łyżeczki, gdyż farsz sam w sobie jest już słony).

Gotowe pierożki wyławiamy, układamy na talerzu i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation