Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Luksusowa czekolada na gorąco i ciastka brownie


Czekolada na gorąco deluxe
dla 3-4 osób

430 ml pełnotłustego mleka
70 g czekolady nadziewanej toffee
20-30 białej czekolady
3-4 łyżki kakao holenderskiego
dodatkowo:
groszki z ciemnej czekolady
3 murzynki w czekoladzie

Mleko wlewamy do rondelka i wkładamy czekoladę połamaną w kosteczkę. Mleko zagotowujemy i dodajemy kakao. Miksujemy blenderem.
Podgrzewamy murzynki w mikrofalówce na najniższej mocy przez około 1-2 minuty aż masa się rozpuści mieszając masę od czasu do czasu. Masa będzie gładka i lśniąca.
Czekoladę wlewamy do szklanek. Na wierzchu, łyżeczką wykładamy podgrzaną masę murzynkową. Dekorujemy groszkami czekoladowymi. Podajemy gorącą.


Ciastka brownie
ok. 10 ciastek
przepis znaleziony w internecie

składniki:

55 g masła
100 g cukru
2 małe jajka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g mąki pszennej
130 g groszków z ciemnej czekolady
100 g groszków jasnych
łyżka kakao

dodatkowo:
groszki czekoladowe, ciemne lub jasne

Masło wkładamy do misy żaroodpornej razem z groszkami ciemnymi i umieszczamy nad garnkiem z wrzącą wodą ale tak aby dno misy nie dotykało wody. Doprowadzamy czekoladę i masło do rozpuszczenia. Po czym zestawiamy do lekkiego przestudzenia.
W misie miksera ubijamy jajka przez około 3-4 minuty. Dodajemy cukier i miksujemy aż jajka będą jasne i bardzo puszyste.
Przesiewamy mąkę z proszkiem. Dodajemy szczyptę soli. Wsypujemy przesianą mąkę do jajek, na zmianę z czekoladą z masłem. Mieszamy szpatułką do połączenia.
Dużą prostokątną formę wykładamy pergaminem. Ciastka nakładamy łyżeczką na formę. Zostawiamy odstępy. Pieczemy około 12 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z formy na talerz. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation