Kuchnia

zupy

Fakes-grecka zupa z soczewicy

SKŁADNIKI:
2 szklanki zielonej soczewicy
2 duże marchewki pokrojone w drobną kostkę
200 ml passaty pomidorowej
duża cebula
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
sól, pieprz
ok. 1,3 litra wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu z czerwonego wina
duża szczypta oregano
gałązka lubczyku (opcjonalnie)
natka pietruszki (opcjonalnie)

Na oliwie smażymy posiekaną cebulę i czosnek, nie dopuszczając do zezłocenia. W międzyczasie płuczemy bardzo dokładnie soczewicę i przekładamy na sitko.
Do cebuli dodajemy liście laurowe i pokrojoną marchew. Mieszamy i smażymy przez ok. 5 minut. Wrzucamy soczewicę i zmniejszamy ogień. Mieszamy, dolewamy wodę. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy passatę, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy ocet winny. Od siebie dodałam jeszcze gałązkę mrożonego lubczyku i suszoną natkę pietruszki.
Próbujemy zupy, a jeśli jest potrzeba przeciskamy dodatkowy ząbek czosnku.
Zupę podajemy z pieczywem. Po wlaniu na talerz skrapiamy oliwą.
Dobrym pomysłem będzie również pokruszenie na wierzch plastra fety.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation