Kuchnia

przetwory

Mizeria z ogórków na zimę - Składniki:

2 kg ogórków (waga po obraniu)
30 dag cebuli
3 ząbki czosnku
3 łyżki octu 10%
3 łyżki koperku (pokrojonego, może być mrożony)
2 łyżki cukru
2 łyżki soli (himalajskiej)
pieprz czarny
Sposób wykonania:

Ogórki zamoczyć w zimnej wodzie na około 10 minut, a następnie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę.
Do miski przełożyć ogórki, cebulę i czosnek. Dodać ocet, koperek, cukier, sól i pieprz czarny do smaku. Całość razem wymieszać i zostawić na około 30 minut. Po tym czasie ogórki ponownie wymieszać i przełożyć do suchych słoiczków (wcześniej dokładnie umytych i wyparzonych). Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Na koniec ostudzić i wynieść do ciemnej piwnicy.
Z podanych składników wyjdzie około 8 słoiczków po 300 ml przepysznej mizerii na zimę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation